Версія для друку
Вівторок, 11 січня 2022 16:05

Про початок перебігу процесуальних строків в Електронному суді

У зв'язку із численними зверненнями учасників судового процесу щодо початку перебігу процесуальних строків при отриманні процесуальних документів через Електронний суд, Державна судова адміністрація України повідомляє: відповідно до вимог процесуального законодавства, часом вручення процесуальних документів в електронній формі є дата отримання судом повідомлення про доставления документів на офіційну електронну адресу (п.2 ч.І ст.127, п.2 ч.б ст.251 КАС України; п.2 ч.б ст.242 ГПК України, п.2 ч.8 ст.128, п.2 ч.б ст.272 ЦПК України).

Натомість, офіційна електронна адреса відповідно до підпункту 5.8 розділу І Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 (далі - Положення), це:

  • сервіс Електронного кабінету ЄСІТС,
  • адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або
  • адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів.

Відповідно до пункту 17 підрозділу 1 розділу III Положення особам, які зареєстрували Електронний кабінет, суд надсилає документи у справах, в яких такі особи беруть участь, в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб або в інший спосіб, передбачений процесуальним законодавством.

Інформація про надходження до Електронного кабінету відомостей та документів про результати розгляду справ додатково може надсилатися користувачу у вигляді повідомлення на електронну пошту. Дані про електронну пошту зазначаються користувачем у профілі його Електронного кабінету (пункт 3 8 підрозділу 2 розділу III Положення).

Таким чином, норми Положення передбачають обов’язковість надсилання документів саме до Електронного кабінету, тоді як адреса електронної пошти розглядається лише як додаткова функція повідомлення про їх надходження до Електронного кабінету. При цьому, таке повідомлення, залежно від налаштування, може здійснюватися як з надсиланням самих документів, так і без нього.

Передбачена Положенням "адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів" на сьогодні ніяким нормативним документом ще не визначена. Обов’язковість її створення лише передбачається одним із зареєстрованих в парламенті законопроектів.

Отже, серед всіх передбачених пунктом 5.8 розділу І Положення сервісів офіційної електронної адреси, нормативно перебачено обов’язковість надсилання процесуальних документів лише до Електронного кабінету.

Враховуючи зазначене, перебіг процесуальних строків, початок яких пов’язується з моментом вручення процесуального документу учаснику судового процесу в електронній формі, починається з наступного дня після доставления документів до Електронного кабінету в розділ ’’Мої справи”. Час та дату доставки документів до Електронного кабінету можна переглянути в "картці руху документу", при відкритті цього документа в Електронному суді в розділі "Мої справи".

Натомість, система Електронного суду також має ще інший допоміжний функціонал інформування користувача про надходження документа до Електронного кабінету (окрім адреси електронної пошти, як зазначалося раніше). Таке інформування (без надсилання самого документа) здійснюється в Електронному кабінеті у розділі "Повідомлення".

Таким чином, надходження відомостей у розділ "Повідомлення" та на вказану користувачем адресу електронної пошти є додатковими допоміжними сервісами повідомлення про надходження документів до Електронного кабінету. Час надходження таких повідомлень може відрізнятися від часу доставки самих документів у розділі "Мої справи" та може залежати, наприклад, від налаштувань самої електронної скриньки чи інших технічних параметрів мережі та поштового сервісу, адреса якого використовується користувачем.

Зважаючи на викладене, відлік процесуальних строків починається не з часу надходження інформативних повідомлень у розділ "Повідомлення" та на адресу електронної пошти, а з дати надходження самих процесуальних документів до Електронного кабінету у розділ ’’Мої справи”.

Разом з цим повідомляємо, що порядок використання підсистеми ЄСІТС "Електронний суд" визначено Інструкцією користувача підсистеми "Електронний суд", затвердженою наказом державного підприємства "Центр судових сервісів" від 22.09.2021 № 74-ОД. Актуальна діюча редакція цієї Інструкції знаходиться в мережі Інтернет на веб-сайті Адміністратора ЄСІТС за посиланням https://wiki.court.gov.ua

Переглядів 5926