Пам’ятка населенню

Обережно нітрати та нітрити!

Нітрати і нітрити попадають в організм людини з їжею і водою і приводять до порушення дихання клітин.

Основні симптоми: синюшність обличчя, губ, видимих слизистих оболонок, головна біль, підвищене стомлення, пониження працездатності, задишка, серцебиття, втрата свідомості і смерть при вираженому отруєнні.

Особливо небезпечно хронічне попадання нітратів в організм новонароджених і дітей молодшого віку, так як тривале кисневе голодування може викликати порушення росту і формування організму, затримання фізичного і психічного розвитку, порушення функції серцево-судинної системи, сприянню виникненню рака, уроджених пороків розвитку, яке не сприятливо діє на плід. Нітрити більш токсичні, ніж нітрати.

Джерелами попадання нітратів в організм людини є:

 - овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпинат, петрушка, кріп та інші);

 - м’ясні та рибні продукти (особливо у сирокопчених ковбасах);

 - сири (застосовують у виробництві);

 - вода (особливо при забезпеченні населення водою із відкритих водойм, річок).

Понизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарною обробкою: миттям і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів.

 

                        Ківерцівське  міськрайонне управління ГУ ДСЕС у Волинській області